Koninklijke onderscheiding
150 jaar Sociëteit

Geschiedenis Sociëteit Gezelligheid

Sociëteit ‘Gezelligheid’ is de voortzetting van een in 1871 opgerichte Sociëteit in de lokalen van de ‘Korenbeurs’.
Tot de oprichters en eerste leden behoorden vertegenwoordigers van onder andere de families Wesselman, van Vlissingen, Matthijsen, Carp, Everts, Kaulen, Deutsch, Kranz, van Lookeren Campagne Lulofs, van Berkel, Ramaer, Steijns en Spaan.

Geballoteerd werd o.a. door de contributie heffing die bij aanvang 15,- gulden bedroeg, een voor die tijd zeer hoog bedrag.
Het niet bijwonen van een vergadering werd beboet met 25 cent en het weigeren van een bestuursfunctie met liefst vijf gulden.
In 1879 wordt, op voordracht van de heer Sutorius, goed gevonden dat ook dames van de leden van de Sociëteit toegang hebben. eerst alleen in de tuin, later ook in de lokaliteiten. Tegen Paschen (Pasen) 1878 wordt door de eigenaar van de ‘Korenbeurs’ de huur opgezegd.

Elf vermogende sociëteitsleden vormen de ‘Helmondsche Bouwvereniging’, kopen het pand van de erven Bruyn en verhuren dit aan de Sociëteit. Eind 1884 bericht de ‘Helmondsche Bouwvereniging’ dat zij gaan liquideren. Er wordt dan besloten om het pand aan de Pantoffelstraat te kopen voor 19.400,- gulden. In de beginjaren van 1900 was de Sociëteit alle middagen geopend van 17.00 tot 19.00 uur, alsmede op woensdag- en zaterdagavond vanaf 20.00 uur.

Op het eind van de dertigerjaren wordt het sociëteitsgebouw verkocht en vindt de Sociëteit tijdelijk onderdak in een pand van de ‘Kaulen Stichting’ aan het kanaal. Na langdurig beraadslagingen wordt besloten over te gaan tot de aankoop van een perceel hoek Aarle-Rixtelseweg en Bernhardlaan en daarna tot het stichten van een eigen gebouw op die grond, de huidige eigendomslocatie van de Sociëteit.

Om de omzet te bevorderen fungeerde de Sociëteit ook als slijterij voor de leden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een drankrantsoenering ingesteld. Bepaald werd dat er op de vrijdagmiddag maximaal 4 borrels, waarvan 3 genever, per persoon mochten worden geschonken en op de overige dagen maximaal 2 borrels. In juni 1943 werd de Sociëteit door de Duitsers in beslag genomen en eind 1944, na de bevrijding, door de geallieerde troepen. Op 1 januari 1946 komt het gebouw weer vrij. Het sociëteitsgebouw heeft diverse renovaties ondergaan. De meest recente dateert van 1996 waarbij tevens het interieur werd vernieuwd mede in het kader van het honderdvijfentwintigjarig bestaan.